Ολοκληρωμένες διεργασίες κυκλικής βιο-οικονομίας στη βιομηχανία τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Γενική Περιγραφή
Αντικείμενο - Σκοπός
Πρόγραμμα Σπουδών
Κανονισμός
Γενική Περιγραφή του Προγραμματος
Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στις επιστήμες των τροφίμων, της βιοτεχνολογίας τροφίμων και της ανάπτυξης διεργασιών κυκλικής βιο-οικονομίας. Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε κατόχους πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. θετικών επιστημών και συναφών επιστημών της ημεδαπής και αντίστοιχων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχους τμημάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι
Ο απώτερος στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένων και σύγχρονων γνώσεων και ικανοτήτων σε επιστήμονες με πρότερη εμπειρία στα τρόφιμα, στη βιοχημική μηχανική και στη βιοτεχνολογία, αλλά και η εξασφάλιση των απαραίτητων γνώσεων και ικανοτήτων για νέους επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα οι οποίοι επιδιώκουν μια επαγγελματική ή ερευνητική σταδιοδρομία στο χώρο των τροφίμων, των βιοδιεργασιών και της κυκλικής βιο- οικονομίας.

Αποστολή
Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να προάγουν τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα της Επιστήμης Τροφίμων, της Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και της Κυκλικής Βιο-οικονομίας, και να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ., με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, καθώς επίσης και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
'Οραμα
Η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης σε θέματα που αφορούν στην ανάλυση της σύστασης τροφίμων και παράπλευρων ρευμάτων της βιομηχανίας τροφίμων, στη μηχανική και επεξεργασία τροφίμων, στη συντήρηση τροφίμων, στη συσκευασία τροφίμων, στη βιομηχανική βιοτεχνολογία, στην εφαρμοσμένη μικροβιολογία, στην ενζυμική τεχνολογία, στη βιομοριακή μηχανική, στην ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων, στο σχεδιασμό βιομηχανικών διεργασιών, στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας βιομηχανικών διεργασιών, και στην ανάπτυξη νέων ζυμούμενων τροφίμων.